luni, 26 octombrie 2009

Salut, sunt prost! Salut, dar sunt mai prost ca tine!

Toti oamenii, indiferent de cat de geniali sau de eroici sau de oricum vreti voi ar fi, au o latura simpla, comuna; o parte care este atat de obisnuita pentru ca este indisolubil legata de insasi conditia lor de oameni. In rest, difera intre ei radical, aproape brutal, as zice - fiecare se zbate (sau cel putin ar trebui sa se zbata) sa fie unic, in acel "fel al lui". Acum, departe de a zambi pe sub mustati gandindu-ma la acel "I am special! I know dear, we all are!" atat de simplu, de adevarat si de hilar, banuiesc ca imi veti da dreptate in privinta dorintei, macar in planul mentalulului, de a fi diferit.

De ce introducerea asta care contrasteaza atat de mult cu titul... recent eram la masa, avand in fata o revista veche, din 2006, plina de mondenitati. Nu, nu ma voi lega de toti parvenitii si toate pizdutele carora li se pare ca lumea se invarte in jurul lor. Era un supliment presarat cu reportaje mici despre revelioanele mondene ale capitalei, presarat cu insertii chiar placute - interviuri cu diversi oameni gen Stefan Iordache, un ambsador roman in China... oameni care se vede ca au ceva de spus, pentru ca au ceva in cap si ale caror relatari le poti parcurge cu o placere incarcata de savoarea unei lecturi de buna calitate.

Rasfoind revista, am dat peste un frumusel articol despre nimeni altul decat tovarasul nostru iubit, Ion Iliescu. Un articol scris ingrijit si foarte atent, periat si curatat cu pedanta de inflexiuni politice, amintind doar pasager si superficial, auster din punct de vedere al informatiei, de viata tovarasului. Un soi de "Ion si Nina", asta era nucleul articolului, un discurs molcom si foarte "in tonul revistei" despre acea latura a omului despre care scriam in primul paragraf: acea fata profund umana si comuna, cvasi-neinteresanta si in cazul tovarasului Iliescu, imperturbabil terna.

Daca nepoata-mea ar citi articolul respectiv, si-ar inchipui ca tovarasul Iliescu e chiar bunelul care pare. Privata de cunoasterea trecutului si intr-o oarecare masura neinteresata prea mult de "trecutisme", generatia ei va sterge prin uitare pata de pe obrazul natiunii... pentru ca vor uita de Iliescu si vor uita in ce fel le multumea, in urma cu vreo 20 de ani, la Romexpo, minerilor care au spart la nara, calcat in picioare si futut in cur Bucurestiul, Romania, tineretul, idealul de libertate, bruma de speranta cu care ne privea la acea data restul lumii civilizate in adevaratul sens al cuvantului.

Stau acum, la doua decenii dupa revolutia din '89, si ma intreb: oare ne dam seama cat de prosti am fost in '90 si in alte dati, ca sa votam cu tovarasul Iliescu? Vom gasi vreodata suficienta decenta in noi insine ca sa acceptam faptul ca am fost complet idioti, nu o data ci de mai multe ori (ma rog, cand vine vorba de Iliescu)? Cineva incerca sa ma consoleze istoric spunandu-mi ca nu aveam, la acea vreme, cum sa stim ce e democratia sau sa o intelegem cat de cat. Nici acum nu avem habar ce inseamna democratia, pentru ca am mutilat aceasta tara si al ei viitor si ne-am cacat pe ele. Ne-am cacat pe durerea si suferintele muribunde ale celor care au pierit incercand sa scape de Iliescu si de ce reprezinta el. Probabil vor trece inca 20 de ani si va veni un alt om care va scrie ceva aproximativ la fel cu ceea ce tocmai am scris eu... si nici atunci nu cred ca vom sti ce e democratia, buna sau rea cum o fi, naiba s-o ia.

Si stiti de ce? Pentru ca nu vom avansa cu adevarat ca popor, cultura, istorie sau constiinta nationala decat dupa ce, constienti (ca natie) de faptul ca ne-am cacat si ne-am uns, am sta in fata unei oglinzi teoretice a istoriei planetare si am purta un monolog de genul:

- Salut, bai, ala din oglinda! Sunt prost! Si ne-am raspunde sincer:

- Salut, ma ierti, dar sunt mai prost ca tine.

Atunci probabil ne vom da seama ca tovarasul prim-secretar nu poate da lectii de democratie nici pe 26 decembrie 1989, nici in noiembrie 2009. No, never whatsoever.

PS: tovarase Iliescu, tinerii tarii va doreste chinuri! Care este. Parerea mea.

2 comentarii:

  1. generatia inceputa cumva de iliescu (adica cei ce au avut functii de conducere pre-89 si post-89) o sa moara de moarte naturala la un moment dat, eventual 10-20 ani, insa ei si-au bagat ca buruiana radacinele in pamant, de si-au lasat copchii plantati in functii ce, dupa obstescul sfarsit, vor lua locul parintilor, eventual vor merge dupa acelasi mod de gandire, egoist.

    acuma de ne uitam in trecut, in lumea politicii asta era situatia din vremea grecilor/romanilor antici, politica era o curva, un club select de burtosi ce fac si dreg si nu ai cum sa-i atingi. insinctul ma face sa cred ca politica nu va evolua ca stiinta, spre sus exponential, ci are un constant, deloc oscilant. acuma hai sa ne uitam pe o scara mai larga, zoom out, ok, este coruptie si beshiti la putere mai longeivi ca ceausescu, in alte tari, macar din zona balcanica, e la fel. sa ne gandim la monopolul puterii din Rusia apoi. sa nu ne gandim ca uite ce putina coruptie este in germania/anglia/franta ca nu vom ajunge la nivelul lor, macar de gandire, nici in 100 de ani, pt ca la nivelul de gandire a unei civilizatii, trebe sa munceasca toti oamenii, individual, prin culturalizare. culturalizare vrei cand vice-presedinte de PSD (partid mare!) este Vanghelie, iar 10% ia totimpu la vot, plus ca e europarlamentar, Becali? ce e de facut? avem o tara condusa ca toti vecinii nostri, de niste corupti comunisti ce si-au lasat si progeniturile la supt, poporul nu se poate culturaliza, noi vom fi printre ultimile tari ce vom renunta la religie (ca concept si mod de viata)). Sa ma lupt? e parca un vers din Dimmu of Filth Amarth. mai degraba imi traiesc dupa bunul meu plac cei 40 de ani care ii mai am, ignor puroiul de langa mine si incerc sa stau cat mai departe de el. pana la urma, suntem fix mancare de viermi, proteine ce asteapta sa intre in circuit. tot din ce is eu compus is niste particule elementare formate acum 13.8 miliarde ani, niste atomi facuti acum 4.5 miliarde ani, evoluate in celula acum vreo 900milioane ani, ajunse sa ma compune pe mine ce scriu acum 28, iar in 50-60 de ani or sa fie fix pamant, iar in 500 milioane o sa fie arse de soarele nostru, iar in 2 miliarde de ani o sa ne izbim frontal galaxia(nu sistemu solar) de Andromenda, alta galaxie. ce-o sa ramana atunci? mormantu meu? vreun munte? vreo tara? vreun continent? vre-o planeta? vre-un sistem solar? vor ramane alti atomi. asa ca ce sa ma zbat pt ceva ce nu e vesnic?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai foarte mare dreptate,felicitari.Ar fi muuuult de vorbit pe tema asta.Cu stima.

    RăspundețiȘtergere