marți, 26 ianuarie 2010

Ziua in care politetea a murit

Astept, cu o nerabdare copilareasca, ziua - pe care stiu ca nu o voi prinde - in care politetea va fi murit. Puneti-va sprancenele ridicate mirat la loc, caci va voi povesti despre care politete este vorba: discutam despre acea politete prosteasca si gratuita, atat de specifica romanilor, acel sentiment de auto-injosire care ii face sa se comporte politicos in loc de a fi "dusmanosi". Si ce e mai grav decat faptul ca acest cacat inca exista in poporul nostru e combinarea lui semi-incestuoasa cu jegul denumit "political correctness" (de acum numit in text "P.C.")

Fiind un om dusmanos, bineinteles ca nu dau doi bani pe P.C.; de ce, pentru ca imi permit sa fiu suficient de nesimtit in anume situatii si pentru ca in fata obrazului gros, de multe ori pot sa-mi ingros propriul obraz mai mult. Din nou, de ce? Pentru ca marlania si tupeul romanesti nu vor intelege decat de puterea ghioagei... iar asta e o convingere proprie pe care nu cred ca mi-o voi schimba prea curand.

Politetea prosteasca, sau PP, e acel gen de politete pe care cetateanul de rand il pune in avangarda atunci cand da ochii cu reprezentantul statului. Desigur, acest cetatean injura pe primarele urbei pentru cainii vagabonzi care se inmultesc necontrolat, pentru gropile care au luat locul drumurilor, pentru praful insuportabil din timpul verii si pentru inca o mie de alte motive, intemeiate sau nu. Cand insa cetateanul politicos, CP, da ochii cu primarul talhar (PT), el isi monteaza zambetul slugarnic si cacacios, si saluta reverentios. DE CE PULA MEA SE INTAMPLA ASTA? Inteleg sa fii politicos si sa nu-i spargi fata direct, pentru vreo grosolanie emisa inept in presa sau pentru aroganta condescendenta cu care PT isi priveste concetatenii. Dar sa stai cu capul plecat si zambind cretin in fata PT mi se pare prostie pura: acea prostie adanc inradacinata ontologic in istoria unor popoare si de care se scapa doar cu mari sacrificii.

Ca simplu cetatean, mi se pare de maxim bun simt sa il iei pe PT in focuri si sa-i ceri socoteala pentru tot ce-ti trece prin cap. De ce? Pentru ca poti. Si pentru ca rahatul cu ochi din fata ta, PT, nu-ti poate face nimic. CE PATESTI? Vine si-ti da cu pietre in geam? Te cheama cu parintii la scoala? Iti zice sa te tunzi? Sa fim seriosi. Dimpotriva, TU, ca cetatean cu drepturi depline, poti sa ii faci lui necazuri, nicidecum invers. Deci, de ce sa fii slugarnic in loc sa tii capul sus si sa-l privesti drept si limpede in ochii lui de marlan?

O alta latura a PP este acest respect pe care oamenii obisnuiti par sa-l cultive fata de cei care sunt implicati in politica. Personal, ma cac si dau foc :) Ce daca X e vicepresedinte de partid? Sa ma bea la oua! Ah, e un om integru si cult, care stie sa lege doua vorbe fara sa se unga la gura cu cacatul de pe somoiogul PC, atunci poate ne gandim sa-l respectam, asa, ca om, dar nu pentru ca e un poulique din politique. Pentru ca apoi, cand poulique politique ajunge cumva sus, e aproape firesc sa se pise pe cei care la-u privit din prima cu ochi de genul "pot sa va duc gunoiul? desigur, daca nu deranjez, saru'mana!"

Relativ recent, la ultimele parlamentare, am ramas surprins sa vad un personaj iesean, e vorba de fost pesedistTraian Dobre, listat pe panourile PNL. Traian Dobre, care ani de zile aproape ca dormea cu poza lui Iliescu sub cap, s-a trezit intr-o dimineata... LIBERAL. Discutam in jurul unei pipe cu un amic liberal si-i spuneam cat de tare am ras cand l-am vazut pe Dobre pozand in ditamai liberalul. Omul mi-a raspuns incercand sa fie oarecum impaciuitor ca "vezi tu, e un nume in Iasi, si ca nah, l-a scos partidul in fata".

I-am replicat "Vezi, de asta nu intru eu in politique. Pentru ca sunt un nesimtit si nu am respect; nu pot sta la o sedinta de partid iar comunistul asta sa imi explice mie, care sunt mai liberal decat jumate din ai vostri la un loc, ce e aia gandire liberala. Omul asta pute a Iliescu iar eu nu am cum sa tolerez asa ceva. Se zvarcolesc Bratienii si Ratiu in groapa de cand l-ati acceptat pe asta in partid." Apoi am schimbat subiectul catre zone mai placute si mai demne de respect ale vietii.

Sincer, nu am cum sa fiu politicos cand o baba se impinge cu brutalitate in mine, proaspat urcata in autobuzul deja plin. Iar atunci fac uz deplin de cele 119 kg si devin de neclintit; n-au decat s-o striveasca pe babornita: daca avea putere cand impingea ca la gramada de rugby la urcare, atunci sanatate, inseamna ca tine. Succesuri, matusa! Una e sa fii aborbdat cu amabilitate iar alta e sa fii luat pe sus cu marlanie; ghinion mare in cazul al doilea, pentru ca poti fi si eu foarte marlan.

O alta chestie care ma seaca e faptul ca romanii cred in continuare ca daca ii spui unui om pe nume il injosesti. Adica e mai frumos sa ii spui unui om "matale" sau "domnu' Victor" in loc sa vorbesti cu el civilizat folosind "Victore" sau "tu". De unde si pana unde "tu" e mai de cacat decat "dumneavoastra"? Daca vrei sa fii galant, baga pe "domnia voastra" la inaintare; dar stai, ca romanul e iar fudul, ca o sa i se para ca-l iei in bataille de jeu. Acum vezi, drag cetitorule, ca suntem cam de cacat? In lumea "brit" nu exista problema asta, oamenii sunt invatati sa comunice direct intre ei, fara artificii, si de asta probabil reusesc sa isi structureze ierarhizarile mai simplu si intr-un mod mai real. Si lumea germanica il are pe acel "Sie", insa il foloseste cand e vorba de ceva aproape protocolar si nicidecum nu abuzeaza de el, tocmai pentru ca l-ar uza.

Politetea asta prosteasca nu face decat sa reafirme faptul ca cel care "se bucura" de ea e un bou; o carpa care are doar foarte putina judecata si care deci merita tepuita. In loc sa carpesti o palma unuia care te prosteste in fata si se asteapta ca tu sa faci ciocul mic pentru ca el reprezinta politique, bisearica sau alte asemenea, tu, cetateanul politicos, stai si induri cacatul, pentru ca, nu-i asa, "nu e frumos sa trimiti pe un om in parastasul ma-sii, chiar daca e mai in varsta decat tine. Ce daca spune prostii si STII ca manaca cacat, nu poti fi atat de nepoliticos, nu-i asa?"

NU-I ASA, gatii ma-tii de idiot, NU-I ASA, de asta Iliescu isi permite sa se gandeasca sa mai deschida gura la vara, cand se implinesc 20 de ani de la cumplitele evenimente din iunie 1990, dupa care le multumea minerilor pentru "inaltul simt civic".

In fine, ca sa ma opresc nitel, ma mai seaca fioros de tare PP care moare daca nu adauga un "daca se poate" sau un "daca vreti" sau "daca sunteti amabila" in situatii a caror lipsa de echivoc este aproape monumentala. Pai, cand intinzi banii pentru un bilet de tramvai, de ce sa magulesti stupid persoana dinauntrul chioscului cerand "un bilet cu doua calatorii, daca se poate". Cum pula mea sa nu se poata? Nu mai sunt decat cu una, ok, iti iei doua, dar cum sa nu se poata? Sau sa nu vrea? Cuma r fi discutia? "Un bilet cu o calatorie, va rog. Nu, biserica ma-tii, nu-ti dau, vira ancora de-aici ca ies din ghereta si te mutilez in bataie!" C'mon!

Adica te caci pe tine si joci rolul umil lasand mintea la punctul mort si adaugand "daca se poate", ca deh, asa e politicos, dar nu stii sa dai buna-ziua sau sa adaugi multumesc la coada. Dar esti politicos. Ei bine, eu nu-s politicos si-mi permit sa adaug, citand un violonist ungur beat, la fel de nepoliticos, care incheiase o foarte scurta discutie cu un monumental si categoric "Pizda Ma-tii!".

5 comentarii:

  1. Dacă n-ai fi insistat aşa de mult cu Iliescu ar fi fost sublim.
    Aşa, este un articol minunat, fantastic şi fără să intenţionez să fiu politicos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Hehe, Iliescu nu trebuie uitat. Ceausescu se pare ca incepe sa fie PREA uitat. Apropos, azi e ziua lu' Ceau' :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Ah, plus ca Iliescu este un vector enorm de tupeu. Sunt 110% impotriva lui pentru ca omul asta a avortat ceea ce ar fi putut insemna Romania moderna si demna. Din nefericire am votat si eu cu el, cu borala in gat, cand ajunsesera in finala el si dementul ala de CV Tudor; dar asta nu inseamna ca l-am acceptat vreo clipa sau ca vreodata il ierta vreun crampei din plaga pe care a raspandit-o.

    RăspundețiȘtergere
  4. In plus se face vinovat, fara nici un echivoc, de crima. Toti cei care eram suficient de atenti in perioada aia stim asta. Si nu-ti fa griji, multi l-am votat cu borala in gat la momentul acela.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sincer nici eu nu-i sufăr pe ăia de au rămas cu impresia că trebuie să sari 2 metri în sus când îi vezi că au urcat în autobuz că de... ei sunt bătrâni! Şi mai au şi tupeul să te articuleze discret cu vreun baston dacă nu te simţi. Frumos de tot post-ul tău.

    RăspundețiȘtergere