luni, 18 mai 2009

Doamna

Motto: Doamna, oricine si oriunde ai fi, sa stii ca esti o vaca.

Ne lovim de Doamna asta aproape oricand, insa contactul cu ea e cu atat mai spectaculos cu cat noi suntem mai pe fuga sau mai amarati, dupa caz. Ba mai nasol, atunci cand asteptam la un ghiseu (evident, de stat) si cineva in fata noastra e idiot: cel dinaintea noastra - lucru grav, stresant si de multi nervi facatoriu, dar din fericire pasager, pentru ca odata si-odata va veni si randul nostru, sau lucratorul din spatele ghiseului - unul din scenariile horror care se scriu de nenumarate ori pe zi in Romania.

Doamna despre care va scriu e Doamna care se baga in fata. E Doamna aceea nesimtita si afurisita, gata mai oricand sa iste un scandal si sa faca gura mare in mai orice situatie. E Doamna care, in cazul in care isi cere in vreun fel scuze, o face in asa fel incat sa incerce sa te faca sa te simti TU prost din cauza scuzelor ei. E Doamna careia i-as sparge fata cu o bucurie demna de o noua Oda, a triumfului fortei brute si brutale asupra nesimtirii brute si brutale.

Stateam acum cateva ore la rand, intr-una din institutiile fiscale ale patriei. In fata mea se gaseau nu unul, ci doi idioti care nu intelegeau nimic din ce se intampla acolo, care repetasera de nu stiu cate ori ce li se spunea, si care, intr-un climax administrativ monumental, ajunsesera sa ii spuna functionarului de la ghiseu niste lucruri pe care ei tocmai le aflasera (de la acelasi functionar), intr-o maniera foarte naturala, de parca rolurile ar fi fost de cand lumea inversate.

Am intors privirea prin sala in care ma aflam, doar ca sa o gasesc pe Doamna, bagata in fata mea, pregatindu-si un brat de hartii si adeverinte, fise si pizdamasii mai stie ce. In cea mai mare liniste si cu cea mai serenaprivire . Bai,sa lamurim un lucru: nu am facut in pas inapoi, nu am iesit sa fumez (ca nu fumez), nu eram la buda, nimic: am intors privirea! Doamna a gasit de cuviinta ca locul e liber si ea urmeaza.

Am intrebat-o linistit daca remarcase sau nu ca eu eram in fata ei; sincer, mai bine nu intrebam, pentru ca raspunsul m-a descumpanitmai tare decat un pietroi dat in fata: "aa, in cazul asta treceti inainte, DACA SPUNETI CA ERATI IN FATA." Acum, sa lamurim niste detalii:

- am 1.87
- am 123 Kg
- eram cu geaca de motor (aia de touring, adica mare) pe mine
- am pleata si ditamai barba
- si in cele din urma, Eram La Rand!

Se pare ca toate chestiile astea sunt doar niste amanunte minore si care nu pot fi luate in seama de catre Doamna. Acum, ce sa zic, ori Doamna nu m-a vazut, pentru ca eram in unul din momentele mele de invizibilitate, ori m-a vazut, dar a uitat foarte repede, datorita unei afectiuni de care sufera de cand si-a facut parul permanent. Probabil ca daca-i dadeam un cap in gura atat de tare incat sa ametesc si eu, ii revenea memoria... nu stiu. Daca nu vezi o dihanie imbracata in negru langa tine, la 30 centimetri departare, incep sa imi explic si scuzele unor soferi: "nu am vazut ca se apropia trenul", "nu am vazut grupul de 14 motociclete cu faza lunga aprinsa, in camp in miezul zilei", " nu am vazut ditamai copacul cazut in drum" samd.

Sunt ferm convins ca daca as fi tacut, Doamna ar fi intrat inaintea mea la ghiseu iar eu as fi ramas posibil si acum la acel rand. In mod cu totul fericit, functionara de la ghiseu era foarte amabila si bine pregatita astfel incat am petrecut minimul de timp posibil pentru a-mi rezolva problema si am reusit sa ma indepartez de Doamna, biciuind aproape toti caii putere ai motorului meu.

Doamna, oricine si oriunde ai fi, sa stii ca esti o Vaca. Si ca azi ai trecut printr-o cumpana mare. Tie si tuturor celor ca tine, va doresc sa va fie tarana grea, cat mai repede; pentru ca si din cauza voastra Romania sta pe loc. Sper sa dai in curand peste varianta mea nervoasa, care sa te carpeasca.

Un comentariu:

  1. Superb ! Bravooo !
    Eşti, totuşi, norocos că ai dat peste un funcţionar pregătit. Adeseori te întâlneşti şi cu "Doamna" dar şi cu un funcţionar dobitoc... şi-abia atunci îţi piere tot cheful...

    RăspundețiȘtergere